19 Ogos 2009

RaMaDHaN DiRiNDui BeRTaNDaNG KeMBaLi


Salam ukhuwwah dan salam kasih sayang.salam kerinduan pada Ramdhan yang bakal bertamu.Moga Allah memberi keizinan untuk kita melalui Ramadhan kali ini dengan lebih sempurna. ana kongsikan penulisan mengenai Ramadhan untk tatapan sahabat2.Selamat Beribadah.moga madrasah Ramadhan akan melahirkan insan yang cemerlang di dunia dan akhirat.insyaAllah...
Ramadhan dirindui bertandang kembali
Mohd Daham Abd Wahab
Alhamdulillah Ramadhan Al Mubarak yang kita rindui kini bertandang kembali. Mereka yang beriman dan yakin pada janji Allah SWT menanti kehadiran bulan yang penuh barakah ini dengan suatu harapan agar mendapat rahmat, pengampunan dan pembebasan dari neraka.
Umat Islam yang benar-benar rindukan Ramadhan menyambutnya dengan penuh syahdu dan mereka berpuasa penuh keimanan serta berusaha menghayati bulan barakah ini dengan pelbagai pengisian wajib dan sunat. Antaranya berdoa kepada Allah SWT.
Apabila seseorang itu mahu berdoa, maka hendaklah mengetahui peraturan dan adab-adab berdoa, diantaranya kita dituntut membuat pembersihan diri, berwudhuk, mengadap kiblat seterusnya:
1. Hendaklah memuji Allah terlebih dahulu, kemudian diikuti dengan berselawat ke atas jujungan kita Rasulullah S.A.W. Bertepatan dengan hadis Baginda yang bermaksud, “Apabila berdoa oleh seseorang kamu maka hendaklah dimulakan dengan memuji Allah SWT dan memuja-Nya, kemudian hendaklah berselawat ke atas Nabi Muhammad S.A.W.,kemudian berdoalah dengan apa sahaja yang dikehendakinya.”
2. Hendaklah mengangkat kedua-dua belah tangannya ke paras bahu ketika berdoa dan hendaklah menyapu kemukanya apabila sudah selesai dari berdoa. Berdasarkan keterangan hadis yang maksudnya, “Daripada Umar telah redha Allah SWT daripadanya berkata ia: Adalah Rsulullah S.A.W. apabila menghulurkan dua tangannya ketika berdoa, tidak mengembalikan kedua-duanya sehingga menyapu ia dengan kedua-duanya akan mukanya.”-Hadis Riwayat At-Tirmizi.
3. Hendaklah percaya dan penuh yakin setulus hati bahawa doanya diperkenankan oleh Allah SWT dan tidak berasa gelisah jika doa itu tidak diperkenankan-Nya. Rasulullah S.A.W bersabda maksudnya, “ Berdoalah sekelian kamu kepada Allah SWT pada hal kamu yakin diperkenankan dan ketahuilah bahawasanya Allah SWT tidak memperkenankan doa daripada hati orang yang lalai lagi lupa.”- Hadis Riwayat At-Tirmizi.
4. Hendaklah berdoa dengan penuh khusyuk dan tawaduk serta merasakan kebesaran dan kehebatan Allah SWT dalam jiwa kita yang halus serta memperlahankan suara, ini bertepatan dengan firman Allah SWT, maksudnya; “Berdoalah kepada Tuhan kamu dengan merendah diri dan secara perlahan(tersembunyi) kerana sesungguhnya Ia tidak suka kepada orang-orang yang melewati batas.”- Surah Al-A’raf, ayat 55.
5. Bertaubat sebelum berdoa dan menghadapkan diri dengan bersungguh-sungguh kepada Allah.
Marilah kita memohon pertolongan Allah SWT semoga kita diberi kekuatan, kesabaran, dan istiqamah sepanjang menjalani ibadah puasa seterusnya berusaha mempraktikkan doa-doa berikut:-
Doa Hari Pertama Ramadhan
Ya Allah! Jadikanlah puasaku sebagai puasa orang-orang yang benar-benar berpuasa dan ibadah malamku sebagai ibadah orang-orang yang melakukan ibadah malam. Dan jauhkan aku daripada tidurnya orang-orang yang lalai. Hapuskanlah dosaku…Wahai Tuhan Sekelian Alam, dan ampunilah aku , Wahai Pengampun para pembuat dosa.
Doa Hari Kedua Ramadhan
Ya Allah! Dekatkanlah aku kepada keredhaan-Mu. Jauhkanlah aku daripada kemurkaan serta balasan-Mu. Berilah aku kemampuan untuk membaca ayat-ayat-Mu, dengan rahmat-Mu, wahai Maha Pengasih daripada semua yang mengasihi.
Doa Hari Ketiga Ramadhan

Ya Allah! Berikanlah aku rezeki akal dan kewaspadaan da jauhkanlah aku daripada kebodohan dan kesesatan. Sediakanlah bahagian untukku daripada segala kebaikan yang Kau turunkan dengan kemurahan-Mu, wahai zat Yang Maha Dermawan daripada semua dermawan!
Doa Hari Keempat Ramadhan
Ya Allah! Berikanlah kekuatan kepadaku untuk menegakkan perintah-perintah-Mu, dan berilah aku manisnya berzikir mengingati-Mu. Berilah aku kekuatan menunaikan syukur kepada-Mu, dengan kemuliaan-Mu. Dan jagalah aku dengan penjagaan-Mu dan perlindungan-Mu, Wahai Zat Yang Maha Melihat.
Doa Hari Kelima Ramadhan
Ya Allah! Jadikanlah aku antara orang-orang yang memohon ampunan, dan jadikanlah aku sebagai hamba-Mu yang soleh dan setia serta jadikanlah aku antara auliya-Mu yang dekat disisi-Mu, dengan kelembutan-Mu wahai Zat Yang Maha Pengasih antara semua pengasih.

Doa Hari Keenam Ramadhan
Ya Allah! Janganlah Engkau hinakan aku kerana perbuatan maksiat terhadap-Mu, dan janganlah Engkau pukul aku dengan cambuk balasan-Mu. Jauhkanlah aku daripada hal-hal yang dapat menyebabkan kemurkaan-Mu, dengan anugerah dan bantuan-Mu, wahai Puncak Keinginan orang-orang yang berkeinginan!

Doa Hari Ketujuh Ramadhan
Ya Allah! Bantulah aku untuk melaksanakan puasanya dan ibadah malamnya(‘nya’ disini mengacu pada bulan Ramadhan). Jauhkanlah aku daripada kelalaian dan dosa-dosa , dan berikanlah aku zikir berupa zikir mengingat-Mu secara terus menerus dengan taufik-Mu, Wahai Pemberi Petunjuk bagi orang-orang yang sesat.

Doa Hari Kelapan Ramadhan
Ya Allah! Berikanlah aku rezeki berupa lasih saying terhadap anak-anak yatimdan pemberian makan , serta penyebaran salam, dan pergaulan dengan orang-orang mulia, dengan kemuliaan-Mu, wahai Tempat Berlindung bagi orang-orang yang berharap.

Doa Hari Kesembilan Ramadhan
Ya Allah! Sediakanlah untukku sebahagian daripada Rahmat-Mu yang luas, dan berikanlah aku petunjuk kepada ajaran-ajaran-Mu yang terang, dan bimbinglah aku menuju kepada kerelaan-Mu yang penuh dengan kecintaan-Mu, wahai Harapan orang-orang yang rindu.
Doa Hari KE-10 Ramadhan

Ya Allah! Jadikanlah aku antara orang-orang yang bertawakal kepada-Mu, dan jadikanlah aku di antara orang-orang yang menang disisi-Mu dan jadikanlah aku antara orang-orang yang dekat kepada-Mu dan ihsan-Mu, wahai Tujuan orang-orang yang memohon.
Doa Hari Ke-11 Ramadhan
Ya Allah! Tanamkanlah dalam diriku kecintaan kepada perbuatan baik , tanamkanlah dalam diriku kebencian terhadap kemaksiatan dan kefasikan. Jauhkanlah dariku kemurkaan-Mu dan api neraka dengan pertolongan-Mu, Wahai Penolong orang-orang yang meminta pertolongan.
Doa Hari Ke-12 Ramadhan
Ya Allah! Hiasilah diriku dengan penutup dan kesucian. Tutupilah diriku dengan pakaian qana’ah dan kerelaan. Tempatkanlah aku di atas jalan keadilan dan sifat tulus. Amankanlah diriku dengan setiap yang aku takuti dengan penjagaan-Mu, wahai Penjaga orang-orang yang takut.
Doa Hari Ke-13 Ramadhan
Ya Allah! Sucikanlah aku pada bulan inidaripada segala jenis kekotoran , jadikanlah aku pada bulan ini sabar menerima setiap ketentuan-Mu, dan anugerahkanlah taufik kepadaku pada bulan ini untk meraih taqwa dan bersahabat dengan orang-orang bijak dengan pertolongan-Mu wahai Ketenteraman hati orang-orang miskin.
Doa Hari Ke-14 Ramadhan
Ya Allah! Janganlah Engkau hukum aku kerana kekeliruan yang aku lakukan. Dan ampunilah aku daripada segala kesalahan –kesalahan dan kebodohan. Janganlah Engkau jadikan diriku sebagai sasaran bala dan malapetaka. Dengan Kemuliaan-Mu wahai Kemuliaan muslimin.
Doa Hari Ke-15 Ramadhan
Ya Allah! Berilah kau rezeki berupa ketaatan orang-orang yang khusyuk. Dan lapangkanlah dadaku dengan taubatnya orang-orang yang menyesal. Dengan keamanan-Mu, wahai Pemberi Keamanan bagi orang-orang yang takut.
Doa Hari Ke-16 Ramadhan
Ya Allah! Berikanlah aku keampunan untuk hidup sebagaimana kehidupan orang-orang yang baik. Dan jauhkanlah aku daripada kehidupan bersama orang-orang yang jahat. Dan naungilah aku dengan rahmat-Mu hingga sampai ke alam akhirat. Demi Ketuhanan-Mu wahai Tuhan Sekalian Alam.
Doa Hari Ke-17 Ramadhan
Ya Allah! Tunjukkanlah aku kepada amal kebajikan dan penuhilah hajat serta cita-citaku. Wahai Yang Maha Mengetahui keperluan manusia tanpa pengungkapan permohonan. Wahai Yang Maha Mengetahui segala yang ada di dalam hati seluruh isi alam, sampaikanlah selawat atas Nabi Muhammad dan keluarganya yang suci.
Doa Hari Ke-18 Ramadhan
Ya Allah! Sedarkanlah aku akan barakah-barakah yang terdapat pada saat sahur bulan Ramadhan dan sinarilah hatiku dengan terang cahayanya dan bimbinglah aku dan seluruh anggota tubuhku untuk dapat mengikuti ajaran-ajarannya, demi cahaya-Mu Wahai Penerang Hati orang-orang yang arif.
Doa Hari Ke-19 Ramadhan
Ya Allah! Penuhilah bahagianku dengan barakah-barakah Ramadhan , mudahkanlah jalanku menuju kebaikan-kebaikannya. Janganlah Engkau jauhkan aku daripada keterkabulan amal-amalku di dalamnya, Wahai Pemberi Petunjuk kepada kebenaran yang terang.
Doa Hari Ke-20 Ramadhan
Ya Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pintu syurga dan tutupkanlah pintu-pintu neraka, dan berikanlah kemampuan kepadaku untuk membaca Al-Quran, Wahai Pemberi Ketenangan di dalam hati orang-orang mukmin.
Doa Hari Ke-21 Ramadhan
Ya Allah! Berilah aku petunjuk menuju kepada keredhaan-Mu. Dan janganlah Engkau beri jalan kepada syaitan untuk menguasaiku. Jadikanlah syurga bagiku sebagai tempat tinggal dan peristirehatan. Wahai Pemenuh Keperluan orang-orang yang meminta.
Doa Hari Ke-22 Ramadhan
Ya Allah! Bukakanlah bagiku pintu-pintu kurnia-Mu, turunkan untukku barakah-Mu. Berikanlah keampunan untukku meraih keredhaan-Muk, dan tempatkanlah aku di dalam syurga-Mu yang luas, wahai Penjawab doa orang-orang yang dalam kesempitan.
Doa Hari ke-23 Ramadhan
Ya Allah! Sucikanlah aku daripada dosa-dosa, dan bersihkanlah diriku daripada segala aib. Tanamkanlah ketakwaan di dalam hatiku Wahai Penghapus kesalahan orang-orang yang berdosa.
Doa Hari Ke-24 Ramadhan
Ya Allah! Aku memohojn kepada-Mu hal-hal yang mendatangkan keredhaan-Mu, dan aku berlindung dengan-Mu daripada hal-hal yang mendatangkan kemarahan-Mu, dan aku memohon kepada-Mu kemampuan untuk mentaati-Mu serta menghindari kemaksiatan terhadap-Mu, Wahai Pemberi para peminta.
Doa Hari Ke-25 Ramadhan
Ya Allah! Jadikanlah aku orang-orang yang mencintai auliya-Mu dan memusuhi musuh-musuh-Mu. Jadikanlah aku pengikut sunnah-sunnah Nabi Terakhir-Mu, Wahai Penjaga Hati para Nabi .
Doa Hari Ke-26 Ramadhan
Ya Allah! Jadikanlah usahaku pada dalam bulan Ramadhan sebagai usaha yang Engkau terima, dan dosa-dosaku diampuni, amal perbuatanku diterima, dan seluruh aibku ditutupi. Wahai Para Pendengar daripada semua yang mendengar.
Doa Hari Ke-27 Ramadhan
Ya Allah! Rezekikanlah kepadaku keutamaan LailatulQadar, dan ubahlah perkara-perkaraku yang sulit menjadi mudah. Terimalah permintaan maafku, dan hapuskanlah dosa-dosa dan kesalahanku. Wahai Yang Maha Penyayang terhadap hamba-hamba-Nya yang salih.
Doa Hari Ke-28 Ramadhan
Ya Allah! Penuhkanlah hidupku pada dalam bulan Ramadhan ini dengan amalan-amalan sunnah, dan muliakanlah aku dengan terkabulnya semua permintaan. Dekatkanlah diriku kepada-Mu, Wahai yang Tidak Tersibukkan oleh permintaan orang-orang yang meminta.
Doa Hari Ke-29 Ramadhan
Ya Allah! Liputilah aku pada bulan ini dengan rahmat dan berikanlah kepadaku taufik dan penjagaan. Sucikanlah hatiku dan noda-noda fitnah, Wahai Maha Pengasih terhadap hamba-hamba-Nya yang mukmin.
Doa Hari Ke=30 Ramadhan
Ya Allah! Jadikanlah puasaku disertai dengan syukur dengan terkabul, sebagimana puasa yang direda oleh-Mu dan oleh Rasul-Mu, puasa yang kukuh dan kuat demi kenabian Muhammad dan keluarganya yang suci, dan segala puji bagi Allah, Tuhan Sekalian Alam.
Akhirnya, marilah kita memohon perkenan Allah SWT supaya mengurniakan taufik serta diberkati niat dan usaha yang mulia ini, mudah-mudahan Allah SWT memakbulkan segala doa dan permintaan daripada hamba-hamba-nya . Amin…

Tiada ulasan:

NOTA buat da'ei. Apabila kita sendiri diuji dengan apa yang sering kita dakwahkan, itu petanda Allah sedang mendidik kita agar melaksanakan apa yang kita perkatakan. Bersyukurlah kerana Allah masih sudi mengingati kita dalam usaha kita mengingatkan manusia. -khas buat diri yang faqir ini-