25 Mei 2010

::MaNa MiLiK KiTa???::

Salam ukhuwwah dan salam kasih sayang untuk semua teman-teman tersayang. perjalanan hidup yang penuh warna yang kadangkala mengundang secarik senyuman dan tak kurang juga terpaksa menitiskan airmata atas segala yang menimpa. Ujian dan dugaan adalah sunnatullah dalam kehidupan. apa yang membezakan cuma berat atau ringan ujian itu berkait rapat dengan nilaian iman dan taqwa yang ada dalam diri setiap individu.

Siapa sangka, seseorang yang berdiri gagah semalam telah jatuh terduduk hari nie. Adakah mustahil andai hari ini kita gembira dikelilingi orang-orang yang kita sayang, esok mereka TIADA lagi. mustahilkah???pastinya tidak! kerana apa? kerana apa yang kita ada adalah milik-Nya...SEMUANYA... ibu ayah..adik abang...teman-teman...suami isteri...kesenangan..kegembiraan..kesedihan..hatta denyut nadi kita juga milik-NYa. Hakikat barang pinjaman pasti akan dikembalikan semula. dengan rela atau secara paksa, bukan milik atau hak kita untuk terus berada bersama kita.
Menghayati bait-bait lagu terakhir yang dialunkan oleh almarhum ust Asri Rabbani, menitis airmata tanpa sedar. betapa bangganya menyatakan itu dan ini milik kita, namun hakikatnya..kita tiada apa-apa. apa yang diusahakan semua pinjaman dari-Nya. hakikat redha itu amat mudah terucap dek lidah yang tidak bertulang, namun bagaimana pelaksanaannya? Teramat payah..terlalu sukar untuk meredhai seumpama redhanya para sahabat Rahimahumullah dalam urusan kehidupan seharian mereka. Melihat senario masyarakat hari ini, ana merasakan betapa hakikat redha itu perlu diperhalusi. entah kenapa ana rimas dengan kata-kata yang tak sepatutnya diucapkan lewat ujian yang menimpa. bukan ana merujuk kepada sesiapa kerana kadang-kadang tanpa sedar ana juga begitu. kerana kita insan biasa dan kadang-kadang tingkah kita berada dalam alam separa sedar, jadi lupa pula apa yang dituturkan. hakikat insan memang begitu. namun itu bukan alasan dalam usaha nak memperbaiki diri. menjadikan hari ini lebih cemerlang dari semalam...
Meneladani kisah duka yang terjadi kepada teman dan juga junior ana yang kehilangan suami tercinta dalam usia 5 bulan perkahwinan mereka. Siapa sangka...jika sebelum ini apa yang dipaparkan di akhbar tidak terlalu memberi kesan, namun apa yang terjadi pada teman ana benar-benar menyentuh. terbayang kegembiraan awal tahun lalu saat meraikan hari bahagianya. Dan 2 hari lepas ana menerima khabar duka itu. ana sedih..teramat sedih. apalagi teman ana...buatnya ana titipkan pesan...untuk dia dan juga untuk ana...Suami itu pinjaman Allah untukmu, dan kini Allah mengambilnya kembali, redhai pemergiannya..moga Allah sediakan sesuatu yang lebih baik untukmu..insyaAllah. Ya Allah, kurniakanlah kekuatan pada temanku, sesungguhnya dia layak untuk ujianMu, kerana itu Engkau memilihnya untuk ujian ini, Ya Allah...seiring dengan ujian yang Kau berikan kepadanya, kurniakan juga kekuatan untuk dia menghadapi ujian ini...ameen.
wallahu'alam..

Tiada ulasan:

NOTA buat da'ei. Apabila kita sendiri diuji dengan apa yang sering kita dakwahkan, itu petanda Allah sedang mendidik kita agar melaksanakan apa yang kita perkatakan. Bersyukurlah kerana Allah masih sudi mengingati kita dalam usaha kita mengingatkan manusia. -khas buat diri yang faqir ini-