17 Ogos 2015

~Lawatan Bersama Pelajar FiST UniKL KMKN&KMK ke UniKL IPROM~

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh. Salam Bahagia dan salam kasih sayang. Moga dalam barakah Allah semuanya. Lama benar rasanya tidak meng'update' laman ini. terlalu banyak maklumat yang nak dikongsikan tetapi masa sering memburu hingga tak sempat rasanya nak mengarang lagi. idea2 yang konon2 kreatif tercurah di atas helaian kertas sahaja. tunggu masa nanti akan ditransferkan..insyaAllah.

Oklah..so..for this time sharing, nak la saya kongsikan pengalaman hujung minggu lalu. Alhamdulillah, pengalaman yg saya kira amat membantu dalam penambahan maklumat yg perlu disampaikan lagi kepada pelajar. kira menghadiri kursus perkembangan kerjaya pulak rasanya. Lawatan kali ini ke UniKL IPROM yang bertempat di Taman Shamelin Perkasa, Kuala Lumpur. Perjalanan hampir 10 jam dengan penuh disiplin pelajar menepati masa(dah kena bebel sebab gerak lambat, so masing2 dah tak berani nk buat hal.Alhamdulillah) dengan 3 kali berhenti atas sebab yang munasabah.hehehe..Kami selamat tiba di Hostel IPROM jam 9 malam. kemudian rombongan dari Kolej MARA Kulim turut tiba. Suasana hostel(apartment 3 bilik) mengingtakan saya pada pengalaman menjadi warden di Masterskill. hampir sama keadaan rumah dan susun atur perabutnya. 

Aktiviti malam tamat bila semua sudah tidak mampu bersuara lagi.
So, aktiviti hari seterusnya bermula. Kami sepatutnya gerak jam 7.30pg, tetapi atas sebab2 yg tak dapat dielakkan kami bergerak pd jam 8.15pg. Dalam keadaan jalan yg jem itu, kami dengan tak sengaja telah tersesat.Hurmm..pengalaman menempuhi jem yg dapat dulu. Alhamdulillah dengan bantuan Haji Yunin, Senior Lect. di IPROM kami telah selamat smpai, sarapan dan acara pun bermula. Saya kongsikan foto2 yang mungkin dapat menarik minat sesiapa yang mahu menyerlahkan bakat dan kebolehan dalam bidang Design&Manufacturing. 

 Bersemangat Encik ni menerangkan tentang mesin memproses alatan2 dibawah ini sehinggakan saya pun tertarik. Terlupa nama mesinnya apa.Tapi caranya macam nk print kertas je.Buka fail, pilih design..tekan print..selepas beberapa jam/minit, keluarlah produk2 dibawah. Btw..yg hujung sekali belah kanan itulah Tuan Haji Yunin..sangat kebapaan dan berpengalaman luas. pelajar diberikan peluang utk buat sendiri. ada sesi soal jawab dan 3 org pelajar dapat la robot2 UniKL yg berlari2 dalam iklan kt TV3 tu.hihi Dua gambar di atas adalah mesin yang menghasilkan design ikut lakaran yg dibuat.pergerakannya sngat halus dan teliti. terkaku sekejap tengok pergerakan mesin ni.


 Ok..this one really amazing.betapa Allah Maha Kuasa mengilhamkan manusia menghasilkan mesin sebegini.besi yang halus tu fungsinya memotong besi2 yang telah didesignkan.dan produknya adalah yg dipegang oleh sahabat saya tu.sangat halus dan sharp potonganya. Canggih!

 Tool&Die..inilah mendenya..tak kaitan dgn mati sama sekali. kursus yg sering student saya konpius.bukan je student je..ni ha..kaunselornya sekali. Alhamdulillah..dapat pencerahan.lebih kepada penghasilan mould yg akan digunakan utk mencetak produk.

 Gambar kat atas semua proses penerangan kegunaan setiap mesin. masuk ke IPROM ni pelajar sendiri akan kendalikan mesin dengan pantauan pensyarah.Yang diatas ni pun sama. dapat dilihat step by step penghasilan bahan. klau salah bahan, alat ini akan reject. so impress ok! \Inilah produk2 yg pelajar2 UniKL IPROM dah hasilkan. so..nmpak kepelbagaian kt situ..bukan produk2 besi je ye.hihi..

Alhamdulillah, bnyak ilmu baru yg saya dapat selain daripada sepasang sandal baru.hahaha..Moga ada manfaat juga buat bakal2 pelajar lepasan SPM/ STPM/ Diploma dan Matrikulasi untuk memasukkan kursus2 di UniKL IPROM sebagai destinasi pilihan anda untuk meneruskan pelajaran.

#sayabukandutaIPROM
#tapiseriuskursusIPROMsangatbest
#Buatpilihanygpalingbaik

SEkian, tinggal dulu...

Tiada ulasan:

NOTA buat da'ei. Apabila kita sendiri diuji dengan apa yang sering kita dakwahkan, itu petanda Allah sedang mendidik kita agar melaksanakan apa yang kita perkatakan. Bersyukurlah kerana Allah masih sudi mengingati kita dalam usaha kita mengingatkan manusia. -khas buat diri yang faqir ini-