02 Oktober 2012

~ALLaH LeBiH BeSaR DaRiPaDa MaSaLaHmu~

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh. Salam ukhuwwah dan salam kasih sayang. Salam keceriaan di awal Oktober ini. Pantasnya masa berlalu, berbaki lagi kurang 3 bulan utk menghabiskan tahun 2012 ini. Allahurabbi, masa yang berlalu tidak akan kembali, sedangkan tanggungjawab belum berjaya dilunaskan sebaiknya. Alhmdulillah, Allah beri kesempata waktu untuk menimba ilmu daripada ust Pahrol Mohd Joui. Tokoh dakwah yang amat dikagumi. Kata-katanya sampai ke lubuk hati yang paling dalam. pujukan daripada Allah sampai dalam bahasa yang amat mudah. Allah, baiknya Allah.

untuk entry kali ini, ana kongsikan kata-kata nukilan yang berbahagia Ust Pahrol untuk renungan bersama. insyaAllah, akan dikupas dengan lebih lanjut apa yang disampaikan oleh beliau sebentar tadi dalam entry seterusnya. jadi, mari sama-sama kita dalami mengapa hidup ini tidak seindah mimpi.. lantas, di akhirnya, bersama kita koreksi diri..nikmat dan ujian, mana lebih banyak kita kecapi..hitunglah kesyukuranmu jangan dihitung kesukaran. itu penawar hidup bahagia. apa juga mehnah, ujian yang datang, JANGANLAH berkata. "Ya Allah, besarnya masalahku, TAPI katakan pada MASALAH, aku punya ALLAH MAHA BESAR!
insyaAllah, hidup ini adalah tanggungjawab kita, jadi tentukan jalan hidup kita supaya lebih indah hidup di alam sana. InsyaAllah..

~ " Seberat mana pun ujian yang Allah timpakan, pasti ada kasih sayang yang mendasari dan mengiringi ujian tersebut. Namun, akal yang matang berfikir dan hati yang tenang berzikir sahaja dapat merasai hikmah di sebalik setiap mehnah..." 

Bila kita benci dengan ujian, ertinya belum kenal Allah dan (kerana) tidak faham itulah cara (kaedah) Allah mengampunkan dosa kita. Bila kita gembira (terima dengan baik) ujian itu, kerana yakin bahawa yang datangkan ujian itu juga adalah Allah. Ia berikhtiar (berusaha) untuk menghilangnya dan dia berusaha untuk mendapatkan hikmahnya.

Rasulullah SAW bersabda, “barang siapa yang dikehendaki Allah pada orang itu kebaikan, maka Allah akan cuba dengan ujian-Nya.” Jadi, bila diuji, terimalah dengan baik dengan mencari hikmah-hikmahnya kerana tidak ada takdir Allah yang tidak ada hikmahnya. Orang soleh bila diuji, hikmah-hikmah ujian akan mendekatkan mereka kepada Allah.


~ “ Pilihan Allah mengandungi hikmah yang baik jika diterima dgn penuh keinsafan dan kesabaran. Yang penting apa yang berlaku ‘di dalam hati’ kita, bukan apa yang berlaku diluar diri kita. Allah berikan yang pahit, jadikan ubat. Allah berikan yang pedih, anggaplah itu pembedahan jiwa untuk mengeluarkan penyakit-penyakit hati kita..”

Rasulullah SAW bersabda : “ Barang siapa yang dikehendaki Allah pada orang itu kebaikan, maka Allah akan cuba dengan ujian-Nya.” 

~ Kenalilah Tuhan yang mengujimu..


~ Tanda Allah cinta, Allah berikan hati yang mengingatiNya. ♥
Acapkali Allah uji dengan musibah untuk 'memaksa' hati mengingatiNya.
Lalu benarlah... bukti Allah cinta, Allah uji. Dan ada Jannah di sebalik musibah!


 ~ Apa yang diberikan sebenarnya lebih banyak daripada apa yang kita inginkan. 

Nikmat yang telah Allah beri, jarang kita syukuri. 
Nikmat yang belum dimiliki, itulah yang sering kita ingini...

Namun tidak salah untuk terus meminta... tetapi pintalah dengan hati yang bersyukur. 
Allah tidak akan gerakkan hati kita untuk berdoa, jika DIA tidak ingin memakbulkan doa itu. 

Justeru, kemampuan hati kita untuk berdoa... itulah yang terlebih dahulu perlu kita syukuri! 
Syukur... kerana dikurniakan hati yang masih mampu bersyukur.


~ Bila hati kita dah dipenuhi dengan cinta Allah dan RasulNya, insyaAllah cinta manusia akan datang dengan sendirinya... Allah takkan mensia-siakan kesabaran dan ketabahan hambanya ketika diuji. Sesungguhnya dunia ini adalah medan ujian untuk kita semua sebagai hambaNya-stress, kesibukan masa, keluarga, anak2, kesenangan, kesusahan, sihat, sakit...semuanya adalah ujian untuk kita. Tempat yang stre
ss-free tiada di dunia. Ia ada di akhirat sana. Tempat kita bersenang-lenang!

Sebagai muslim, kita ada Allah. Allah lebih besar dari segala-galanya. Usah takut dan usah bimbang kerana ujian Allah itu turun kepada kita kerana Dia tahu kita boleh menghadapinya. Jadi, jika kita ditimpa sebarang ujian samada kesenangan atau kepayahan, marilah kita contohi Nabi SAW. Baginda akan terus bersolat untuk mengadu kepadaNya tentang ujian yang dihadapinya...

~Ustaz Pahrol Mohd Joui~

Wallahu'alam..

Tiada ulasan:

NOTA buat da'ei. Apabila kita sendiri diuji dengan apa yang sering kita dakwahkan, itu petanda Allah sedang mendidik kita agar melaksanakan apa yang kita perkatakan. Bersyukurlah kerana Allah masih sudi mengingati kita dalam usaha kita mengingatkan manusia. -khas buat diri yang faqir ini-