14 Julai 2008

INDAHNYA BERBAIK SANGKA

Hubungan yang baik antara satu dengan yang lain dan khususnya antara muslim merupakan sesuatu yang harus dijalin dengan sebaik-baiknya. Ini kerana Allah telah menggariskan bahawa mukmin itu bersaudara. Segala bentuk sikap dan sifat yang akan memperkukuh dan memantapkan persaudaraan harus ditumbuhkan dan dipelihara, sedangkan segala bentuk sikap dan sifat yang dapat merosak ukhwah harus ditinggalkan. Dengan itu, agar hubungan ukhuwah islamiyah tetap terjalin dengan baik. Salah satu sifat positif yang harus dipenuhi adalah ‘husnuzh zhan’ (berbaik sangka).
Oleh itu, apabila kita didatangi oleh sesuatu informasi negative yang berkait rapat tentang hal peribadi seseorang, terutamanya mereka itu adalah saudara seIslam, maka kita hendaklah melakukan ‘tabayyun’ (penyelidikan) terlebih dahulu sebelum mempercayainya, jauh sekali memberi tindakbalas secara spontan, Allah berfirman yang ertinya:
“Wahai orang-orang yang beriman! Jika datang kepada kamu seorang fasik membawa sesuatu berita, maka selidikilah(untuk menentukan) kebenarannya, supaya kamu tidak menimpakan sesuatu kaum dengan perkara yang tidak diingini dengan sebab kejahilan kamu(mengenainya) sehingga menjadikan kamu menyesali apa yang kamu telah lakukan.” (Q.S Al-Hujuraat : 6)

Manfaat Berbaik Sangka

Ada banyak nilai dan manfaat yang diperolehi seseorang itu apabila mengamalkan dan memiliki sifat ‘Husnuzh zhan’ ini.
Pertama, hubungan persahabatan san persaudaraan menjadi lebih baik. Berbaik sangka dalam hubungan sesama muslim akan dapat menghindarkan terjadinya keretakan di dalam sebuah perhubungan. Bahkan keharmonian dalam hubungan akan semakin terasa kerana tidak ada sebarang halangan psikologis yang menghambat hubungan itu.
Kedua, terhindar dari penyesalan dalam suatu perhubungan . Berburuk sangka akan membuatkan seseorang itu cenderung untuk menimpakan keburukan kepada orang lain tanpa bukti yang benar. Hal ini dapat dilihat dengan jelas melalui firman Allah sebagaimana yang disebutkan di atas.
Ketiga, akan turut merasa kebahagiaan walaupun di atas kejayaan atau kemajuan yang dicapai oleh orang lain. Perasaan kebahagiaan ini dikongsi bersama meskipun kita sendiri belum mencapai kemajuan sepertinya. Perkara ini memiliki erti yang sangat penting. Ini kerana dengannya jiwa kita akan menjadi tenang dan terhindar dari iri hati, yang boleh menjurus kepada dosa besar. Ini bererti kebaikan dan kejujuran akan membawa kita kepada kebaikan dan seterusnya. Manakala dosa atau keburukan yang kita lakukan akan membawa kepada kemusnahan dan dosa yang lebih besar lagi.

Ruginya Berburuk Sangka

Apabila kita melakukan atau memiliki sifat buruk sangka, aka nada sejumlah kerugian yang akan kita perolehi, baik dalam kehidupan di dunia mahupun di akhirat kelak.
Pertama, mendapat dosa. Berburuk sangka merupakan perbuatan yang amat jelas rendah nilainya. Di samping kita menganggap orang lain tidak baik, tanpa dasar yang jelas, bahkan tidak berusaha untuk menyelidiki perkara tersebut, akibatnya perbuatan ini akan membawa kita untuk melakukan mengungkapkan segala sesuatu yang buruk terhadap mangsa kita tadi. Pastinya perbuatan ini amat buruk sekali dan menjadi tegahan di dalam Islam. Allah berfirman yang ertinya:
“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan(supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati?(jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.” (Q.S Al-Hujuraat : 12)
Kedua, dusta yang besar. Berburuk sangka akan membuat kita menjadi rugi, kerana apa yang kita kemukakan merupakan suatu dusta yang amat besar, perkara ini dijelaskan melalui sabda Rasulullah:
“Jauhilah prasangka, sebab prasangka itu adalah perbicaraan yang paling dusta.” (HR. Muttafaqun alaih)
Ketiga, menimbulkan sifat atau tabiat buruk. Berburuk sangka terhadap orang lain tidak hanya membawa akibat kepada penilaian dosa dan dusta semata-mata. Tetapi ia juga akan mengakibatkan munculnya sifat-sifat buruk yang lain, yang sangat berbahaya, baik dalam perkembangan peribadi mahupun hubungannya sesame manusia. Sifat-sifat itu antara lainnya ialah ghibah, kebencian, hasad, dengki, menjauhi hubungan dengan orang lain dan sebagainya. Terdapat hadis yang meriwayatkan bahawa Rasulullah pernah bersabda :-
“Hendaklah kamu selalu benar. Sesungghnya kebenaran membawa kepada kebajikan dan kebajikan membawa ke syurga. Selama seseorang itu benar dan selalu memilih kebenaran dia tercatat disisi Allah seorang yang benar(jujur). Berhati-hatilah terhadap dusta, sesungguhnya dusta membawa kepada kejahatan dan kejahatan membawa kepada neraka. Selama seseorang itu dusta dan selalu memilih dusta dia tercatat disisi Allah sebagai seorang pendusta.” (HR. Bukhari)

Larangan Berburuk Sangka

Berburuk sangka merupakan perbuatan yang hina dan sangat tercela. Perbuatan ini sangat dilarang di dalam Islam sebagaimana yang disebutkan dalam surah Al-Hujuraat Ayat 12 di atas. Untuk menjauhi perasaan berburuk sangka , maka kita harus menyedari betapa hal ini sangat tidak baik dan tidak benar dalam hubungan persaudaraan, apatah lagi dengan sesama muslim dan aktiviti berdakwah.
Apabila timbulnya benih buruk sangka di dalam hati kita, maka seharusnya perkara ini segera dicegah dan dijauhi. Perbuatan berburuk sangka adalah perbuatan yang datang dari godaan syaitan yang bermaksud buruk terhadap kita. Namun, apa yang lebih penting lagi ialah memperkukuhkan jalinan persaudaraan sesama muslim. Apa yang patut dan seharusnya kita kembangkan adalah berbaik sangka, bukannya berburuk sangka.
Oleh kerana itu, Khalifah Umar Al Khattab pernah menyatakan:
“ Janganlah kamu menyangka dengan satu kata pun yang keluar dari seorang saudaramu yang mukmin kecuali dengan kebaikan yang engkau dapatkan bahawa kata-kata itu mengandungi kebaikan. Demikian perkara-perkara dasar yang harus mendapat perhatian kita dalam kaitan dengan sikap husnuzh zhan (berbaik sangka).”
“Ya Allah, bukakanlah dan limpahkanlah ke atas kami nikmatMu dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu, Wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku. Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku.”
“Seandainya engkau menyampaikan keburukan saudaramu, jika itu benar, maka bererti kamu sudah membuka aib saudaramu, dan jika itu salah, maka engkau sudah melakukan fitnah.”

Tiada ulasan:

NOTA buat da'ei. Apabila kita sendiri diuji dengan apa yang sering kita dakwahkan, itu petanda Allah sedang mendidik kita agar melaksanakan apa yang kita perkatakan. Bersyukurlah kerana Allah masih sudi mengingati kita dalam usaha kita mengingatkan manusia. -khas buat diri yang faqir ini-